18 Ocak 2022 In İş Hukuku

İhbar tazminatı nedir, nasıl hesaplanır?

İhbar Tazminatı Nedir?

Bakırköy İş Hukuku Avukatı,Bakırköy avukat,Köker arabulucuk ve Danışmanlık Bürosu olarak İhbar tazminatı nedir, nasıl hesaplanır? konusu ele alacağız.Belirsiz süreli iş sözleşmesinin kanunda belirtilen bildirim sürelerine uyulmaksızın feshi durumunda, feshi gerçekleştiren işveren veyahut işçinin söz konusu bildirim sürelerine ilişkin ücret tutarında karşı tarafa ödemek zorunda olduğu tazminattır. İhbar tazminatına hak kazanacak olan kendisine bildirim süresi tanınmayan taraftır.

İhbar tazminatına hak kazanabilmek için; işçinin İş Kanunu’na göre işçi sayılması, işin ve işyerinin İş Kanunu kapsamında olması, iş ilişkisinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile kurulmuş olması ve iş sözleşmesinin bildirim süresine uyulmaksızın derhal feshedilmiş olması koşulları mevcut olmalıdır.

Bildirim Süresi:

Belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilmeden önce söz konusu durumun sözleşmenin diğer tarafına bildirilmesi gerekmektedir. Bildirilmesi gereken süre işçinin işyerinde çalıştığı süreye göre farklılık arz etmektedir.

Söz konusu süreler İş Kanunu 17. Maddede düzenlenmiştir. İş sözleşmeleri;

  • İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra
  • İşi altı aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra,
  • İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra,
  • İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 8 hafta sonra feshedilmiş sayılır.

İhbar tazminatı nedir, nasıl hesaplanır? Kanunda bahsi geçen süreler bölünemez ancak sözleşmelerle artırılabilir niteliktedir. Artırılan bildirim süresine uyma yükümlülüğü yalnızca işveren için geçerlidir, işçinin artırılan süreye uymaması durumunda işçi artırılan süre üzerinden değil, sadece İş Kanunu’ndaki süreler üzerinden ihbar tazminatı öder.

İşverene bildirim şartına uymayarak da iş sözleşmesini feshetme hakkı tanınmıştır. Ancak bu durumda bildirim süresine ait ücretin işveren tarafından peşin olarak ödenmesi koşulu ile söz konusu olabilir.

Bu hususlara ek olarak işçinin ihbar süresi içerisinde rapor alması durumunda duran ihbar süresi, rapor bitiminden sonra tekrar başlamaktadır.

İş Arama İzni

 İş sözleşmesinin hangi taraf bakımından feshedildiği hususu iş arama izni konusunda önem arz etmemektedir. Gerek işçi gerekse işveren tarafından fesihte kendisi için tanınan ihbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulabilmesi için işverence mesai saatleri içerisinde ve ücret kesintisi yapılmaksızın izin verilmesi gerekir. İşçi bildirim süresince bu hakkını kullanabilir.

İş arama izni süresi, iş günlerinde kullanılmak üzere günde iki (2) saatten az olmamalıdır. İşçi dilerse bu saatleri birleştirerek toplu şekilde kullanabilir. İşçi toplu kullanma iradesini işten ayrılacağı günden evvelki güne denk getirmeli ve bunu işverene bildirmelidir. Aksi takdirde işveren iş sözleşmesini işçinin devamsızlığı sebebiyle haklı nedenle feshedebilir.

İşçinin iş arama iznini kullanmaktan vazgeçmesi ve kullanmadığı izin süresine denk gelen çalışması için zamlı ücret talebinde bulunması mümkün değildir.  İşçi bildirim süresi içindeyken iş arama iznini kullanmasına müsaade etmeyen işveren, işçiyi çalıştırdığı iş arama izin saatleri için %100 zamlı ücret ödemek durumundadır. Kısmi süreli çalışanlar için de iş arama süresi tam süreli çalışan işçilerle birebir olup izin ücreti, ihbar süresi içerisindeki fiili çalışma günü üzerinden hesaplanarak ödenir

Leave a Reply