21 Mart 2023 In Uncategorized

Israrlı Takip suçu nedir?

ISRARLI TAKİP SUÇU NEDİR?

Israrlı takip suçu nedir? Bugün KÖKER HUKUK&ARABULUCULUK olarak, 27 Mayıs 2022 Tarihli ve 31848 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak hayatımıza giren ısrarlı takip suçunu ve kapsamını ele alacağız. Son yıllarda ülkemizde artarak ilerleyen şiddet unsurunun bir görünümü olan kadın şiddeti, flört/sevgili şiddeti, akran şiddeti ısrarlı takip suçunun 5237 sayılı TCK’ya eklenmesini zorunlu hale getirmiştir. Israrlı takip suçu hayatımıza girmeden önce kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu kapsamında değerlendirilmekteyken günümüz itibariyle alt sınırı 6 ay üst sınırı ise 2 yıl olan yeni bir suç kapsamında değerlendirilmektedir.

Israrlı takip nedir ve böyle bir hadiseye maruz kaldığımızda ne yapmamız gerekir?

Yasa metnine baktığımızda ısrarlı takip suçu “fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak” suretiyle işlenebilen seçimlik bir suç şeklinde karşımıza çıkıyor. Madde metninden de anlaşılacağı üzere yeni düzenleme failin mağduru sürekli bir şekilde fiziken takip etmesi veya Instagram, Facebook, Twitter vb. sosyal medya araçlarını veya 3.kişileri kullanarak ısrarla ve sistematik olarak mağdurla temas kurmaya çalışması ve bu sayede mağdurun üzerinde ciddi bir huzursuzluk yaratılmasının, kendisinin veya yakınlarının güvenliğinden endişe duyulmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Israrlı takip suçunun failleri ve mağdurları kimler olabilir?

Günümüzde gelişen teknolojinin sosyal medyadaki olumsuz bir görünümü olarak ısrarlı takip suçunun failleri sanılanın aksine şahsi hesaplarından değil aksine çoğunlukla sosyal medyadaki sahte hesaplarla iletişime geçiyor. Bu sayede bulunamayacaklarını düşünen faillere ise IP (Internet Protocol) adresleri yani “İnternet Protokol Adresleri” üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

Ayrıca ısrarlı takip suçunun çocuğa, ayrılık kararı verilen eşe veya boşanılan eşe karşı işlenmesi,  mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması ve hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi halinde suç nitelikli hale gelmiş olur ve suçun failine 1 yıldan 3 yıla kadar olan ağırlaştırılmış ceza verilir.

Peki ısrarlı takibe uğradığımızda ne yapmamız gerekir?

Israrlı takibe uğrayan mağdur söz konusu suç şikayete tabi olduğu için faili ve fiili bilmeden veya öğrenmeden itibaren 6 ay içinde hukuki makamlara şikayetini yapabilir. 5271 Sayılı  CMK’ya göre ısrarlı takip suçu soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, ısrarlı takip suçu uzlaştırma yoluna gidilemeyecek suçlardan biridir. Fakat dikkat edilmelidir ki suçun soruşturulması ve kovuşturulması için eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren 8 yılın geçmemesi gerekir. 8 yıldan sonra açılan davalar ise zamanaşımı sebebiyle reddedilecektir.

Leave a Reply