13 Ocak 2022 In Boşanma ve Aile Hukuku

Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Köker Arabulucuk ve Danışmanlık Hukuk bürosu olarak,Boşanma davalarında alanında tecrübeli avukatlarımız ile hizmet veriyoruz.Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler konusunu ele alacağız.Bakırköy boşanma avukatı,Anlaşmalı boşanma davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirlenen boşanma şekillerinden biridir. Anlaşmalı boşanma davası, tarafların karşılıklı olarak boşanmanın tüm sonuçları üzerinde anlaşarak evlilik birliğini sonlandırmak üzere açtıkları boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanma davalarında her iki taraf da boşanmanın tüm sonuçları üzerinde anlaşmış olduklarından herhangi bir çekişme olmaksızın boşanma kararı alınabilmektedir. Ancak taraflardan birinin bu sonuçlar üzerinde karşı yan ile hemfikir olmaması halinde anlaşmalı boşanma sağlanamadığı takdirde yargılama sürecine çekişmeli olarak devam edilmektedir.

Tarafların anlaşmalarının ardından anlaşmalı olarak boşanmanın sağlanabilmesi için çeşitli şartların varlığı gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için en önemli şart, taraflar arasındaki evliliğin en az 1 yıl sürmüş olmasıdır. 1 yıldan kısa süreli evlilikler bakımından anlaşmalı boşanma söz konusu değildir.

Anlaşmalı Boşanma Süreci

Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler konusunda,En az 1 yıl sürmüş olan evliliklerde taraflardan birinin başvurması ve diğer tarafın kabul etmesi ile bu yola başvurulabileceği gibi her iki tarafın birlikte başvurması ile de anlaşmalı boşanma yoluna gidilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma halinde tarafların başvurması üzerine evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, tarafların evliliği sonlandırmak üzere anlaşmalarının evliliğin sürdürülemez hale geldiğini gösterdiği kabul edilmektedir. Bu nedenle hakimin tarafları dinleyerek boşanma konusundaki iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve boşanma iradelerinin uyuştuğunu tespit etmesi ve taraflarca üzerinde anlaşılan mali sonuçlar ile çocukların durumuna ilişkin düzenlemeleri uygun bularak boşanmaya karar vermesi gerekmektedir. Belirlenen düzenlemelerin ve boşanma iradesinin taraflarca ikrarı zorunludur.

Anlaşmalı boşanmanın tek celsede sonuçlanabilmesi ve tarafların hukuka uygun düzenlemelerle boşanmanın tüm sonuçlarını belirleyerek bunlar üzerinde mutabakata varmaları anlaşmalı boşanma protokolü ile düzenlenerek Mahkemeye sunulabilmektedir. Düzenlenen anlaşmalı boşanma protokolünün sunulması ve tarafların Mahkeme huzurunda protokolde yer alan şartlarda anlaştıklarını beyan etmeleri ile tarafların anlaşmalı olarak tek celsede boşanmaları sağlanabilecektir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları

1- Taraflar arasındaki evlilik birliği en az 1 yıl sürmelidir.

2- Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin mahkemeye birlikte başvurmaları ya da eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir.

3- Eşler boşanma davasında mahkeme huzurunda boşanmaya yönelik iradelerini açıklamalıdır.

4- Boşanmanın şartları, çocukların durumu ve mali sonuçlar hakim tarafından uygun bulunarak kabul edilmelidir.

Leave a Reply