11 Kasım 2021 In Gayrimenkul Hukuku

El Atmanın Önlenmesi Davası (Müdahalenin Men’i) Nasıl Açılır?

Köker Arabulucuk ve Danışmanlık Bürosu olarak El Atmanın Önlenmesi Davası (Müdahalenin Men’i) Nasıl Açılır? konusunu bu yazımızda ele alacağız.Kişinin malik olduğu mal üzerinde bir başka kişinin hukuka aykırı, haksız bir saldırısının bulunması, dava konusu mal üzerindeki hakların kullanımının engellenmesinin bertaraf edilmesi ve saldırıyı sonlandırmak adına başvurulan hukuki yola el atmanın önlenmesi  (müdahalenin men-i)  denir. Bu dava tek başına açılabileceği gibi somut olayın özelliklerine göre ecrimisil vs. gibi başka talepler de dava dilekçesine eklenebilir. Her ne kadar el atmanın önlenmesi davasında ihtarname gönderilmesi koşulu aranmasa da başkaca taleplerin varlığı konusunda ihtarname şartı arandığı durumlar mevcuttur. Davanın eksiksiz ve sağlıklı şekilde sonuçlanabilmesi adına kanaatimizce söz konusu davanın avukat aracılığıyla takip edilmesi ve hukuki destek alınması gerekmektedir.

TMK m. 683 hükmüne göre “- Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.

Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir.”

El atmanın önlenmesi davası, haksız saldırıyı ortadan kaldırmaya yönelik bir eda davasıdır.

El Atmanın Önlenmesi Şartları

  1. Haksız ve yersiz bir müdahalenin varlığı söz konusu olmalıdır.
  2. Müdahalenin devam eder nitelikte olması gerekmektedir.
  3. Davacının, dava konusu malın mülkiyet hakkına sahip olması koşulu aranmaktadır.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

El atmanın önlenmesi davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir (HMK m.2/1).

Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi’dir (HMK 12/1).

El Atmanın Önlenmesi Davasında Zamanaşımı

Bu davada zamanaşımı veyahut hak düşürücü süre bulunmamaktadır. Söz konusu haksız müdahale devam ettiği sürece mülkiyet hakkına sahip kişi el atmanın önlenmesi (müdahalenin men-i) davası açabilir.

El Atmanın Önlenmesi Davasını Kimler Açabilir

Mülkiyet hakkı saldırıya uğrayan malik veya mirasçıları açabilir. Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyet söz konusu olduğu durumlarda ise tüm hak sahipleri birlikte açabilir veyahut hak sahipleri tek başına el atmanın önlenmesi davasını açabilirler.

El Atma Davasının Kesinleşmesi ve Kararın İcrası

Davacı malikin davasının mahkemece kabul edilmesi akabinde davalı taraf kararı üst derece mahkemesine taşıyabilir. İlk derece kararı sonrasında istinaf ve temyiz yolları da tamamlanması akabinde karar kesinleşir. Ancak üst derece mahkemesine taşınmaması durumunda da karar kesinleşir.

Kararın icrası; Taşınmazın mülkiyetinin ait olduğu kişi belli olduğu ve bu hususta bir uyuşmazlık bulunmadığı takdirde kararın icrası için kesinleşme şartı aranmamaktadır. Ancak mülkiyetin ait olduğu kişi konusunda uyuşmazlık mevcutsa kararın icrası için kesinleşme şartı aranmaktadır.El Atmanın Önlenmesi Davası (Müdahalenin Men’i) Nasıl Açılır? konusu üzerinde uzman avukatlarımızdan bilgi alabilir bizlere ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply