4 Ocak 2022 In İş Hukuku

Fazla Mesai Alacağı Nasıl İspat Edilir?

Bakırköy Avukat,Bakırököy İş Hukuku Avukatı.Köker Arabulucuk ve Danışmanlık Bürosu olarak,Fazla Mesai Alacağı Nasıl İspat Edilir? konusu ele alacağız.İş hukukunda tecrübeli avukatlarımızdan gerekli desteği her zaman alabilirsiniz.

Fazla Mesai Nedir?

Fazla Mesai Alacağı Nasıl İspat Edilir,Fazla çalışma (fazla mesai), 4857 sayılı iş kanununun belirlemiş olduğu çerçevede ve koşullarda haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. 4857 sayılı İş Kanunu md.63.maddesine göre; işçinin çalışma süresi haftada en çok kırk beş saat olarak tespit edilmiştir. Aksi kararlaştırılmamışsa 45 saatlik bu çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit bir biçimde bölünerek uygulanır. Ancak, taraflar arasında hergün için ayrı mesai süreleri de kararlaştırılabilir. Çalışma şekli ne şekilde olursa olsun, işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması, fazla çalışma (fazla mesai) olarak adlandırılır.

Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Nasıl İspatlanır?

Fazla çalıştığını iddia eden işçi, fazla mesai yaptığına dair,fazla mesai sürelerini ispat etmek zorundadır. İşçi fazla çalışma talebini yazılı belgelerle ispat edebileceği gibi yazılı belge olmaması durumunda iddiasını tanık beyanlarıyla da ispat edebilir.

Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. İmzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği kabul edilir. İşyeri kayıtları,iş yerine giriş çıkışları gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak yazılı belge olmaması durumunda tarafların tanık göstererek sonuca gidebileceği kabul edilir.

Fazla Mesai Ücretinin İspatlanması

İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi olanaklı değildir. Ancak işçinin fazla çalışma alacağının daha yoğun olduğu yönünde ihtirazi kaydının bulunması halinde fazla çalışmanın ispatı her çeşit delille yapılabilir. Bunun aksi durumda ise fakat yazılı delille fazla çalışma alacağı ispatlanabilir. Bunun yanında işveren tarafından bordro imzalatılmadığı, ödemelerin banka kanalı ile yapıldığı hallerde, işverenin bankadan ödeme yaparken ödemenin fazla mesai ücreti olduğuna dair ihtirazi kaydı yoksa, bu durumda da ispat fakat yazılı delille yapılabilecektir. Yine Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre davalının kamu kurumu olması durumunda, işçi çalıştırma ve çalışma usullerinin kayıtlara dayanması gerekli olduğu, özellikle fazla çalışma çizelgeleri, işyerine giriş çıkış kayıtları, görevlendirme yazıları ve ücret bordroları gibi yazılı delillerle ispat geçerlilik kazanır. Aksi durumda tanık beyanlarıyla sonuca gidilemeyecektir.

Bordro İspat Gücü: Bordrolarda fazla çalışma tahakkuku var ise ve ödemeler buna göre yapılmışsa, işçi fazla çalışmalarını yazılı delille ispatlamak zorundadır. İşçinin bordrolarda fazla mesai ödenmediğine dair ihtirazi kaydı var ise ve buna göre fazla çalışma yaptığını ileri sürüyorsa, her çeşit delille fazla çalışmalarını ispatlayabilir. Özellikle bordroda tahakkuk yoksa ve sıfır görünüyorsa, işveren sadece bu bordrolara dayanarak fazla çalışma yapılmadığını iddia edemez. Bu durumda da işçi fazla çalışma yaptığını, tanık dahil, her çeşit delille ispatlayabilir.

Fazla Mesai Ücretinde Tanık Beyanı

Tanık Beyanının Delil Değeri: Dinlenen tanıkların tarafsız olmaları gerekir. Örneğin; dinlenen tanıkların da aynı davalıya karşı davalarının olması, davacı ile menfaat birliği içinde olması veya davalı işverenle aralarında husumet bulunması v.B durumlarda söz konusu tanıkların beyanlarına eksiksiz olarak itibar edilemez. Yine tanıkların davacıyla aynı dönemde çalışmış ve çalışma koşullarını bilen kişiler olması gerekir.

Leave a Reply