11 Kasım 2021 In Gayrimenkul Hukuku

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Köker Arabulucuk ve Danışmanlık Bürosu olarak bu yazımızda İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılır? konusunu ele alacağız.Kiralananın ihtiyaç sebebiyle tahliyesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 350 ve 351. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelere göre 3 halden birinin varlığı halinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabileceği öngörülmüştür:

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası

  • Kiraya verenin, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
  • Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
  • Kiralananı sonradan edinen kişinin, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

Kira sözleşmesinin ihtiyaç nedeniyle sona erdirilmesi talepli dava açabilecektir. İlk iki halin varlığı halinde belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde dava açılabilecektir.

Kiraya veren, taşınmazı yeni edinmişse ve yeni malik edinimi sebebiyle tahliye davası açmak istiyorsa bu takdirde edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılır? İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilmesi gerçek, samimi ve zorunlu bir ihtiyacın olması gereklidir. Henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye olan bağlı ihtiyaçlar tahliye sebebi olarak kabul edilemez.

İhtiyaç sebebiyle alınmış olan tahliye kararının ardından herhangi bir sebeple ihtiyacın sona ermesi halinde kiraya veren, mecuru 3 yıl süreyle başka bir kişiye kiralaya veremeyeceğinden eski kiracısına yeniden teklifte bulunması gerekir. Aksi takdirde kiracı, kiraya verene karşı tazminat davası açma hakkına sahip olacaktır. Tazminat davası açılması durumunda son kira yılında ödenen bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat talep edilebilecektir.İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası açmak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.

İletişim

+90 (532) 719 50 40 info@koker.av.tr

 

Leave a Reply