2 Ekim 2021 In Sözleşmeler Hukuku

Kiracıların ve Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir?

Köker Arabulucuk ve Danışmanlık bürosu olarak Kiracıların ve Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir? konusunu ele alacağız.Ülkemizde başta İstanbul olmak üzere çoğu ilde kiralık ev bulmak git gide zorlaşıyor. Bu durum her ev sahipleri hem de kiracılar için sorun teşkil ediyor. Peki evini kiraya verenin ve kiracının hakları nelerdir? Kira bedelini arttırmak isteyen ev sahibi ve kira bedeli arttırılan kiracı hangi yollara başvurabilir?

KİRA TESPİT DAVASI

Kiraya verilen bir taşınmazın kira bedeli hakkında taraflar arasında uyuşmazlığın olması halinde başvurulabilecek yollardan biri kira bedelinin tespiti davasının açılmasıdır. Bu davayı kiraya veren açabileceği gibi kira bedelinin kiracı da bu yola başvurabilecektir.

Konut ve çatılı iş yeri kiralarında kira bedelinin tespitine ilişkin hükümler kural olarak ancak belirli süreli kira sözleşmeleri bakımından uygulanabilecektir. Kiracıların ve Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir,Zira belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitiminden on beş gün önce bildirimde bulunmadığı takdirde sözleşme aynı koşullarla bir yıl süreyle daha uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimini gerekçe göstererek sözleşmeyi sona erdiremez. Bu kapsamda uzayan her bir yıllık kira dönemi için kira bedelinin yeniden tespiti zorunluluğu karşımıza çıkmaktadır.

Tarafların kira sözleşmesine kira bedelinin belirlenmesi konusunda hüküm koymuş olmaları halinde bu hüküm uygulanacaktır. Taraflar sözleşmede bu hususa ilişkin herhangi bir düzenleme yapmadıkları takdirde kira bedelinin belirlenmesi Mahkemece yapılacaktır. Ancak konulan veya Mahkemece belirlenen bedel artışı bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre belirlenen değişim oranını geçmemesi halinde geçerli olabilecektir. Bu orandan fazla bir oranın sözleşmede belirlenmesi halinde kanunda belirtilen oranı geçen kısım dikkate alınmayacaktır.

Beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde yeni dönemde uygulanacak kira bedeli hakim tarafından belirlenecek olup bu durumda tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamaların üst sınır olması zorunluluğu kalkacaktır.

Kira tespit davalarının belirsiz süreli konut ve çatılı iş yeri kiralarında açılması da mümkündür. Lakin bu davalar kira sözleşmesinin başladığı tarihten itibaren on yıl süreyle açılabilecektir. Zira on yılın dolmasının ardından her iki tarafın da Türk Borçlar Kanunu’nun 328. Maddesi uyarınca belirsiz süreli kira sözleşmesini fesih hakkı bulunmaktadır.

Leave a Reply