3 Aralık 2021 In İş Hukuku

Performans Düşüklüğü Nedeniyle İş Akdinin Feshi Nelerdir?

Köker Arabuluculuk ve Danışmanlık bürosu olarak Performans Düşüklüğü Nedeniyle İş Akdinin Feshi nelerdir konusunu ele alacağız.Performans değerlendirme, önceden belirlenmiş ölçütlerle karşılaştırma ve ölçme yoluyla bireyin bilgi, beceri ve yeteneklerini değerlendirerek işteki potansiyelinin ölçülmesi anlamına gelmektedir. Performans değerlendirmesi sonucunda işçilere bu hususla alakalı olarak uyarılar yapılmalıdır. İşçinin verimliliğinde ve yeterliliğinde en önemli husus üstlendiği işte beklenen normal verimli çalışmayı ve performansı gösterip görmediğidir. Performansa dayalı feshin yapılabilmesi için çeşitli kriterlerin varlığı aranmaktadır. Yargıtay kararlarında performans düşüklüğü olarak değerlendirilebilecek haller genellikle;

  • İşçinin sık sık rahatsızlanması, hastalanması,
  • İşçinin işi öğrenme ve işin gereklerini yerine getirme konusunda yetersiz kalması,
  • İşçinin yapmakta olduğu işe yatkın olmaması ve işi yavaşlatması,
  • İşçinin işe yönelik hevesinin ve işe dikkati verme seviyesinin git gide düşmesi,
  • Aynı işi yapmakta olan diğer işçilere göre daha az verim göstermesi

olarak sayılmıştır. Ancak bu hususların varlığı tek başına işçinin iş akdinin geçerli nedene dayalı olarak feshi için yeterli değildir. Bu sebeplerin varlığının yanı sıra önceden belirli ve objektif kriterlerle performans değerlendirmesi yapılması gerekmektedir aksi takdirde yapılacak fesih geçersiz olacaktır. Performans değerlendirmesi sonrası düşük performans gösteren işçiler tespit edildikten sonra bu işçilerin savunmalarının alınması da yapılan feshin geçersizliği sonucunun doğmaması için zorunludur.

Performans kriterleri belirlenirken aşağıda belirtilen hususlara uyulmadığı takdirde yapılan fesih geçersiz olacaktır;

  • Performans kriterleri objektif ölçütlere dayanmalı,
  • Performans kriterleri önceden belirlenmiş olmalı,
  • Belirlenen performans kriterleri işçiye bildirilmeli,( Raporlama,anket(üstlerin astları puanlaması), hedef belirleme, verilen işleri tamamlama süresi, kamera, bilgisayar izleme sistemi..)
  • Farklı iş kollarına farklı kriterler belirlenmeli
  • İşverenin belirlemiş olduğu performans kriterlerinin sağlanması için gerekiyorsa eğitim verdirilmiş olmalı,
  • İşverenin performans nedeniyle iş akdini feshinde işçinin savunması mutlaka alınmış olmalıdır.

İş Kanuna göre Performans Düşüklüğü Nedeniyle İş Akdinin Feshi Nelerdir? Sonuç olarak bir performans değerlendirme sistemi sağlıklı,objektif  ve önceden belirli kriterlerlere dayanmalıdır. Performans düşüklüğü nedeniyle fesihlerde her zaman feshin son çare olması ilkesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bir işçinin ihtar/uyarı verilmeden, savunması alınmadan, mümkünse yapmakta olduğu iş ile alakalı kendisine eğitim verilmeden ve varsa fesih yerine başka bölümde veya görevde değerlendirilme yolu gözetilmeksizin iş sözleşmesinin doğrudan performans düşüklüğü gerekçesiyle feshedilmesi durumunda, feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle işe iade kararı çıkabilecektir.

Performans Düşüklüğü Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçinin Başvurabileceği Yollar

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlara uyulmaksızın işten çıkartılan işçi, çalışmakta olduğu işyerinin Kanun’da belirtilen gerekli koşulları sağlaması halinde işe iade davası açabilecektir. Bunun yanı sıra işçi ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatı ile eksik almış olduğu işçilik alacakları mevcut ise bunların tahsili için her zaman işverene başvurabilecek ve ödenmeyen bu alacaklarının tahsili için dava açabilecektir.

Leave a Reply