29 Aralık 2021 In Boşanma ve Aile Hukuku

Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması Davası Nasıl Açılır? 

Köker Arabulucuk ve Danışmanlık Bürosu olarak Aile Hukuku ve Boşanma Hukuku alanında ki yazılarımız devam ediyor.Bu yazımızda Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması Davası Nasıl Açılır? Aile ve Boşanma Hukukunda Veleyatin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır? Sorularını yanıtlayacağız.

Bu Yazı içeriğimizde;Veleyatin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır?Velayetin Kapsamı,Velayet Hakkı Sahibi,Velayetin Kimde Kalacağının Belirlenmesi,Ortak Velayet,Velayetin Değiştirilmesi Davası,Velayet Görevinin Kötüye Kullanılması,Velayetin Değiştirilmesinin Sebepleri nelerdir? Konuları yer alacaktır.Aile ve Boşanma Hukuku alanında alanında tecrübeli avukatlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Boşanma sonrasında en çok merak edilen konuların arasında yer alan Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?

Velayetin değiştirilmesi ve kaldırılması davası çocukları ilgilendiren konuların en başında gelir. Kanunen reşit yaşa ulaşmayan çocukların doğumundan reşit olen temel kadar olduğu dönem içerisinde çocuğun anne ve baba tarafından bakılması, eğitimi, korunması, yetiştirilmesi, sahip olduğu hakları, mallarının yönetilmesine kadar hepsine hukuk dilinde velayet denilmektedir.TMK m.335 uyarınca “Erginliğe erişmemiş çocuk, baba ve annesinin velâyeti altında yaşamını devam ettirmektedir.. Yasal mucbir sebep olmadıkça velâyet en temel ve babadan alınamaz.

Çocuğa ilişkin konularda dikkate alınması ihtiyaç duyulan temel ilke çocuğun yüksek faydası ilkesidir. Günümüzde velayet en temel babanın çocuk üzerinde hakimiyet kurmasının aracı olarak değil, evladı hayata hazırlamasının bir aracı olarak kabul edilmektedir. Anne ve baba çocuğun bakımından, korunmasından, eğitiminden, temsilinden, çocuğun bedensel ve ruhsal iyiliğinden sorumludurlar.

Velayetin Kapsamı

Velayetin kapsamı genel hatlarıyla TMK m.339’ da, “Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi mevzusunda onun menfaatini göz önüne alarak gerekli kararları alır ve uygularlar. Çocuk, en temel ve babasının sözünü dinlemekle zorunlu yükümlüğe sahiptir. Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olen temelğı tanırlar; önemli mevzularda olabildiğince onun düşüncesini ve düşüncelerini göz önünde tutarlar. Çocuk, en temel ve babasının rızası haricinde evi terkedemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını en temel ve babası koyar.” biçiminde düzenlenmiştir. Çocuğun dini eğitimi, eğitimi biçiminde mevzular da velayetin kapsamı içindedir.

Velayetin Değiştirilmesi Davası

Velayet davası, çocuğun on sekiz yaşını doldurmamış ve velayeti diğer anne babaya verilmiş kişilerin açacağı davadır. Çocuğunun velayetini talep eden şahıs, velayetin değiştirilmesini, kendine verilmesini istek edecektir.

Velayet, boşanma davası devam ederken hakimin direk olarak gözeteceği bir konu olup, çocuğun menfaati ve faydası bakımından velayetin anneye mi babaya mı verilmesi gerektiğini araştırarak hukuk çercevesinde karar verecektir. Boşanma cevabında verilen velayet hakkı kötüye kullanılmış, hakkın gereklerinin yerine getirilmemiş olması durumunda velayetin değiştirilmesi davası açılacaktır.

Velayet Görevinin Kötüye Kullanılması

Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması Davası Nasıl Açılır? Velayet hakkı nafakada olduğu biçiminde mahkemenin verdiği kati yargı içeren bir karar değildir. Değişen yaşam şartları, velayet hakkı sahibi tarafın çocuğun menfaatine bakılırsa hareket etmemesi gibi pek çok faktör sebebiyle velayeti almak isteyen taraf, velayetin değiştirilmesi davası açabilir.

Velayetin değiştirilmesi davası için belirli bir süre öngörülmemiştir. Çocuğun menfaati zedelendiği zaman velayetin değiştirilmesi davası açılabilir. Velayetin değiştirilmesi davasında, hakim, muhakkak toplumsal araştırma raporunun düzenlenmesini istek edecektir. Sosyal inceleme tuten temelğı ile çocuğun hangi anne babada kalmasının çocuğun faydasına olacağı yahut velayetin değiştirilmesinin lüzumlu olup olmadığını araştırmalıdır. Hakim, toplumsal inceleme tuten temelğındaki görüş ve mahkemece toplanılacak olan deliller sonrası velayetin değiştirilip değiştirilmemesi gerektiğine dair bir hüküm kuracaktır.

Velayetin Değiştirilmesinin Sebepleri

Velayete ait verilen kararların değiştirilmesi mümkündür. Bu hususta mahkeme kararı kati hüküm niteliği taşımadığı benzer biçimde tarafların anlaşmalı boşanma protokolünde “velayet kendine verilen taraf evlenirse velayet öteki tarafa geçer” veya “taraflar ileride velayet davası açamaz” gibi hükümler yazmaları bağlayıcı değildir. Bu nedenle değişen koşullar var ise çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş diğer eşe karşı velayetin değiştirilmesi davası yani velayet davası açabilecektir.

Boşanma davaları hakkında alanında uzman avukatlardan yardım alabilirsiniz.

Leave a Reply